Dünyada depremden 45 gün sonra yeni konut ihale sürecini başlatma örneği azdır, bunu Türkiye başardı

Genel Gündem
792 okunma
17.3.2020

AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, gelerek  24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki Sivrice depremi sonrasında  Doğanyol ve Pütüre ilçelerinde yapılan ve yapılacak çalışmaların mahalle muhtarları ile istişare etti. Çalık, “Depremden 45 gün sonra yeni konut yapımı için sürecin başlatılmış olma örneği dünyada azdır.  Bu durumu büyüyen Türkiye gerçekleştiriyor.” dedi.

 

-Doğanyol ilçesinde istişare

 

Milletvekili Çalık, Doğanyol Kaymakamı Yunus Emre Vural, Belediye Başkanı Hakan Bay  ve muhtarlarla bir araya gelerek  24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki Sivrice depremi sonrasında yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili olarak istişarede bulundu. Çalık, ayrıca yeni konutların yapılacağı alanda da incelemelerde bulundu.

 

Çalık, yaptığı konuşmasında, “Depremden sonra ilk günden itibaren vatandaşlarımızla birlikte olduk.  Merhum Turgut Özal’ın Doğanyol’u ziyaretinin ardından 30 yıl sonra bir lider olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilçemize geldiler. Ülkemizin lideri depremin birinci günü Doğanyol’daydı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan ve Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı olmaktan dolayı bir kez daha gurur duydum. Bütün bakanlıklarımız ve kurum ve kuruluşlarımızla ilk saatten itibaren deprem bölgesindeydik.  Doğanyol’da 190 ev yıkıldı, acil yıkılacak olan ev ise 130, ağır hasarlı 449 ev. Deprem sonrası Acil Afet yardımlarından Doğanyol ilçemizde 394 haneye 3.2 Milyon TL destek sağlanmıştır. Doğanyol’da bir taraftan depremin yaralarını sararken, bir taraftan da hizmet getirmeye devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından Doğanyol Hastanemizin ihalesi yapıldı. Yol yapımı için 2.5 milyon TL kamulaştırma için ödenek gönderildi.  Yeni göletlerin yapımı için proje çalışmaları sürüyor.  Doğanyol için zemin artı 2 ve tarım köy kapsamında çelik konstrüksiyonlu evler yapılacak. Doğanyol merkezde 2+1 150 tane, 3+1 100 tane olmak üzere zemin artı 2 katlı evlerimizden Doğanyol merkeze 250 tane ev yapılacak. 200 tane ev ise kırsal mahallelerde yapılacak. Doğanyol merkezde yıkılması gereken evler yıkıldı ve alan hazırlandı. En kısa zamanda ise ihale süreci tamamlanacak ve inşaat süreci başlatılacak.” dedi.

 

-Pütürge ilçesinde istişare

 

Milletvekili  Öznur Çalık, Pütürge ilçesinde de Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ve mahalle muhtarları ile bir araya gelerek,  Pütürge ilçesinde deprem sonrası yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında istişarede bulundu.

 

Pütürge’de yapılacak konutlar hakkında bilgi veren Çalık, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kuruma, tüm bakanlarımıza, kurum yöneticilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.  Depremden sonra devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte sahadaydı ve halen sahada bulunuyor.  Pütürge’de yaraların sarılması için hep birlikte mücadele ediyoruz. Pütürge ilçemizde depremin üzerinden 45 gün geçmeden 208 konutun ihalesi yapıldı ve temelleri atılacak. Depremden 45 gün sonra yeni konut yapımı için sürecin başlatılmış olma örneği dünyada azdır.  Bu durumu büyüyen Türkiye gerçekleştiriyor. Pütürge’de bin 979 tane ağır hasarlı binamız var. Pütürge merkezde 124 tanesi 2+1, 84 tanesi ise 3+1 olmak üzere 208 ev yapılacak. İhale tamamlandı, temeli atılacak. Pütürge ilçemizin kırsal mahallelerinde ise 750 tane ev yapılacak. Pütürge merkezde de kentsel dönüşüm yapılmasını istiyoruz. Pütürge’de bin 40 vatandaşımıza  6 milyon 208 bin TL nakdi yardımlar yapıldı. Allah devletimize zeval vermesin. Yeni konutlarımızı 2020 yılı sonu itibariyle teslim etmeyi planlıyoruz.”  diye konuştu.

 

Milletvekili Çalık, Kale ilçesinde ise 519 Kişi ye, AFAD tarafından 3 milyon 534 bin TL nakdi yardım yapıldığını kaydetti.