Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Genel Gündem
686 okunma
17.3.2020

Toplumumuzun temeli olan aile kurumunu ayakta tutan kadınlarımız; bir anne, bir eş veya bir kardeş olarak her zaman sevginin, şefkatin, huzurun simgesi olmuştur. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.a.v), Veda Hutbesi’nde “Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim” sözleriyle kadınlarımıza ve onların haklarına vermemiz gereken önemin üzerinde durmuştur.

Kadına her daim önem vermiş kadim bir medeniyetin torunları olarak bizlerde dini, kültürel değerlerimiz ve günümüz koşulları çerçevesinde kadınlarımızı her alanda güçlendirmeyi hedeflemeliyiz.

Kadınlarımızın; aileden topluma, eğitimden iş hayatına, sağlıktan sosyal hayata yaşamın her aşamasında söz sahibi olması toplumların gelişmesinde büyük önem arz etmektedir.

AK Parti olarak, iktidara geldiğimiz günden bu yana kadınlarımıza yönelik attığımız adımlarda onların mağduriyetlerini gidermeye öncelik verdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; Anayasal değişikliklerinden yasal düzenlemelere kadar her konuda kadınlarımızın durumuna, onların sorunlarının çözümüne ayrı bir önem gösterdik.

 

2002 yılında %20 olan kadın istihdam oranını bugün %28,9’a yükselttik. Çalışan annelerimize yönelik olarak; işçi ve memur tüm çalışan kadınlarımıza, doğuma bağlı olarak yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı getirdik. Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık getirerek hazine destekli kredi ve hibe programlarını uygulamaya aldık.

 

Eğitimden sağlığa, istihdamdan siyasal hayata katılıma kadar, kadınlarımız için pozitif ayrımcılık içeren pek çok çalışmayı hayata geçirdik. Siyasal hayata katılım ve karar mekanizmalarında kadınlarımızın temsilinin demokratik gelişmemizin bir gereği bilinciyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 1935 yılında %4,5 olan kadın temsil oranını, AK Parti hükümetleri döneminde Cumhuriyet tarihinin en yüksek temsil oranlarına ulaştırdık. Şu anda Meclis’te kadınların temsil oranı %17,32’dir. Yine yönetici düzeyinde, akademisyenlikte kadın oranlarının kat be kat artmasına vesile olduk.

 

Kadınlarımızın yaşadıkları sorunları çözmede eğitimin önemli bir yeri olduğunun bilinciyle hareket ederek kız çocuklarımızın eğitimini birçok sosyal sorumluluk projesi ile destekledik.  Eskiden ikna odalarında üstelik bir kadın tarafından başlarını açmaya zorlanan kardeşlerimizin; hamdolsun inançlarını özgürce yaşamalarının yolunu açtık.

 

Tüm dünyada kadınlarımızın yaşadığı en önemli sorun olan kadına yönelik şiddet konusunda iktidar partisi olarak birçok caydırıcı yasal düzenlemeye imza attık. Kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı sıfır tolerans anlayışımız değişmez şekilde devam etmektedir.

 

Anne bebek ölüm oranlarında dünyada en fazla iyileşme sağlayan ülke olduk. Doğum öncesi bakım oranlarını, sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğum oranlarını tarihimizin en üst seviyelerine çıkarttık.

 

Bu düşüncelerle, kadına yönelik her türlü şiddeti, baskıyı ve ayrımcılığı lanetliyor, Dünya Kadınlar Günü'nün eşitliğe, adalete, barışa ve huzura vesile olmasını temenni ediyor,  bir kadın ve bir anne olarak tüm kadınlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.