Çalık'tan Dünya Engelliler Günü Mesajı

Genel Gündem
1062 okunma
2.12.2015

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Sn. Öznur ÇALIK; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.
 
Sn. Öznur ÇALIK'ın mesajı şu şekilde;
 
"Toplumsal hayatta her bireyin eşit haklardan ve eşit fırsatlardan yararlanması en doğal haktır.
 
Engelli vatandaşlarımızın da kendi kendine yetmeleri ve her birey gibi tüm imkanlardan yararlanmaları olması gereken bir husustur.
 
BM tarafından uluslararası gün kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık oluşturmak açısından önemli bir anlam taşımaktadır. 
 
Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak AK Parti Hükümetleri her daim engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine önem ve öncelik vermiştir.
 
Hükümetlerimiz döneminde, engelli vatandaşlarımıza samimiyetle yaklaşılmış, sorunlarına çözüm üretmeye, onları toplumla kaynaştırmaya, iş gücüne katılmaya, sosyal, ekonomik özgürlüklerini artırmaya yönelik özverili çalışmalar yapılmıştır. 
 
AK Parti döneminde yapılan çalışmalara baktığımızda;
 
2005 yılında ülkemizin ilk Engelliler Kanunu çıkarılmış, engelli vatandaşlarımızın işgücüne katılımını artırmaya yönelik yasal düzenlemeler yapılmış; kamuda iş imkânı sağlanan engelli memur sayısı 2002 yılında 5.777 iken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık  40 bini aşmıştır. 
 
2002 yılında 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli maaşı alan vatandaşlarımızın sayısı 262.378 iken bu rakam 2014 yılı sonunda 600.000'e ulaşmıştır. 
 
Engelli ve yaşlı maaşı olarak ödenen tutar 2002 yılına oranla 10 kattan fazla oranında artmıştır.
 
2010 yılında anayasanın 10. maddesinde yapılan değişiklikle ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK anayasal düzeyde güvence altına alınmıştır.
 
İlk defa bakıma muhtaç bütün engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin devletçe ödenmesi sağlanmıştır. 
 
Tüm bu çalışmaların yanı sıra yeni 64. Hükümet programımızla engellilerimiz için yaşanabilirliği artırmayı hedefleyen mekansal planlama ve kentsel tasarım uygulamalarını daha da artıracağız. Engelli bakımı, eğitimi ve istihdamına dönük olarak desteklerimizi sağlamaya devam edeceğiz. 
 
İnanıyorum ki, bu çalışmaları yaparken sivil toplum kuruluşlarımızla el ele vererek, engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak çok daha büyük adımlar atılacak, sunulan destekleri artarak devam ettireceğiz.
 
Günümüz toplumunun en hassas konularından biri olan engelli vatandaşlarımızın sorunları ile ilgili toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olması dileğiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, başta  engelli kardeşlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı en kalbi hislerimle selamlıyorum."