Roman Vatandaşlarımız Asli Unsurumuzdur

Genel Gündem
1065 okunma
9.02.2015

İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Roman Federasyon ve Konfederasyonları tarafından WOW Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Çalık, Romanların büyük bir yüreği, cesareti ve dirayeti bulunduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin kuruluşunun ardından başlattığı ayrımcılıkla mücadele ve milli birlik konusundaki çalışmaların asıl halkalarından birinin de Romanlar olduğunu söyledi.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde başlatılan çalıştaylarda Romanların sorunlarının ele alındığını ifade eden Çalık, şöyle devam etti:
 
"Cumhurbaşkanımız Erdoğan, katıldığı her platformda, 'Ben Kasımpaşalıyım, İstanbulluyum ve Romanım' dedi. O kimliği ifade ederken de sizlerin yiğit kimliğinize binaen, istinaden söyledi. Çözüm önerilerine geldiğinde ayrımcılık konusunda da konut edinme, eğitim gibi konularda da bu çalıştayları tekrar başlattık. Bunlardan sonra tüm Türkiye'nin gözü Romanlara yöneldi. Recep Tayyip Erdoğan Roman çalıştayına giderken çoğu Romanların sorunlarının farkında bile değillerdi. Romanların sorunlarını, sayılarını bilmeyenler maalesef bu ülkeyi yönetmeye kalkmışlardı. Yüce Rabbim bu sorunları çözmek için bizleri vesile kılıyor. Çoğunuzun nüfus cüzdanları bizim çalışmalarımızla teslim edildi. Romanlarımızı anlayacağımız, dinleyeceğimiz Adnan Menderes Üniversitesi'nde bir araştırma merkezimiz kuruldu. Özellikle ayrımcılıkla mücadelede geçmiş dönemlerde yasalarda var olan ayrıştırıcı tüm cümleleri çıkardık. Sadece bunlar yetmez. Bizler, ihtiyaçlara çözüm bulmak için sizlerden gelecek tüm önerilere açığız." 
 
Çalıştayı düzenlerken dünyadaki ve Avrupa'daki Romanların durumuna da bakıldığını belirten Öznur Çalık, 1947'de Nazilerin Romanları katlettiğini üzülerek hatırlandığını anlattı.
 
8 Nisan'ın sadece Dünya Roman Günü olarak kutlandığını ama Romanların sorunlarının çözümü için çalışılmadığını ifade eden Çalık, "Fransa'dan bir bakanın Romanları ötekileştirmek için söylediği bir söz hepimizi ciddi manada üzmüştür. Hani insan hakları? Hani bunlarla mücadele? Romanları ötekileştirerek modern bir dünya olamazsınız. Paris'te 9 aylık Roman bebek vefat ediyor. Paris belediye başkanı, 'Mezarlarımızda yer kalmadığı için defin işlemi yapamayız' diyor. Bunları hepimiz iletişim araçlarıyla duyuyor ve biliyoruz. Hepimizin eşit insan olduğunu her toplumun anlaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
 
Çalık, milli birlik ve kardeşlik projesi çerçevesinde başlatılan çözüm süreciyle birlikte ceberut devlet anlayışından dönüldüğünü vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu ceberut devlet anlayışı hepimizin yüreğini acıttı, kanattı. Sizlerin nasıl ötekileştirildiğini sizler daha iyi biliyorsunuz. Geçmiş dönemlerde dindarlar ötekileştirildi, 'siz gericisiniz' dediler. Kürtler ötekileştirildi, 'siz bölücüsünüz' dediler. Bunun yanı sıra Aleviler ötekileştirildi, 'siz komünistsiniz, ateistsiniz' dediler. Kadınlar ötekileştirildi, 'siz eksik eteksiniz' dediler. Gençler ötekileştirildi, 'sizin daha boyunuz yetmez, meclise giremezsiniz' dediler. Hala eski Türkiye sevdalılarının var olduğunu hissediyorsunuzdur. Bunlar denirken 'Romanlar bizim asli vatandaşlarımızdır' da denmedi. Onların sadece çadırlarının var olduğu, evleri, nüfus cüzdanları, diplomaları olamayacağı söylendi. İşte o ötekileştirilen ne kadar insan varsa, kurucu Genel Başkanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Ben Romanların sorunu için buradayım' dedi. Bu cuma günü Bursa Roman Konfederasyonu ve Federasyonları ile orada buluştu. Cumhurbaşkanımız bunları yaparken Başbakanımız Ahmet Davutoğlu da bu soruna sahip çıktı. Sayın Başbakanımız da en kısa zamanda Romanlarla bir araya gelmek için randevu verdi. O günkü yaptığımız çalıştaylar ışığında yeniden aileyi, sosyal politikalarımızı sorgulamak için çalıştaylarımızı tekrar organize ettik. Bizler Başbakanımıza bu çalıştay raporlarını sunarak, sizleri de en kısa zamanda Başbakanımızla bir araya getireceğiz. Başbakanımız bunu gerçekten çok istiyor."
 
İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin ise Romanların acil sorunlarının sağlık, barınma, eğitim ve kimlik edinme gibi görünmesine rağmen en önemli sorunlarının ön yargı ve ayrımcılık olduğunu söyledi.
 
Bu iki sorunun, temel sorunları çözmenin önünde çok büyük bir engel olduğuna dikkati çeken İnaltekin, "Öncelikle Roman kardeşlerimize geçmişten beri gelen ön yargıları atarak kucak açmalıyız. Böylece onları kazanma ve kaynaşma anlamında büyük fırsat yakalamış oluruz. Roman kardeşlerimiz herkesin bildiği gibi çok yürekli, cesur, mert ve vatanını, milletini çok seven bir millettir. Bu kardeşlerimizle aramızda en küçük bir ayrım ve fark yoktur. Hepimize düşen, aynı güneşin altında kardeşçe, barış içinde, mutlu, müreffeh bir hayat sürmek olmalıdır" diye konuştu.
 
Toplantıya, AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Roman modacı "Kobra Murat", Roman konfederasyon ve federasyon temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.