'Sosyal Politikalar'dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Afrin'de yapılabilecek sosyal çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Afrin'deki insanların yaşam koşullarını iyileştirmek istediklerini ifade eden Çalık, o bölgenin terör örgütlerinden arındırılacağını, kimsenin toprağında gözleri olmadığını vurguladı.
Türkiye'nin Afrin merkezine doğru ilerlemeye devam ettiğini anlatan Çalık, "Sosyal politikaları biz bu kadar güçlü şekilde ülkemizde uygularken o mağdur coğrafyadaki insanlarımız için de sosyal politikalarımızı, yapabileceğimiz bütün çalışmaları öncelikle suya, sağlığa ve eğitime erişim için gereken katkıları mutlaka vereceğiz. Oradaki insanlar askerlerimizi gördüğünde nasıl sarılıyorlar. 'Nerede kaldınız?' diyorlar. O sevginin gereğini yerine getireceğiz." diye konuştu.
Çalık, herkesin kendi toprağında özgürce yaşamasını arzuladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Sınırlarımızı korumak ve terör örgütleriyle mücadele için daha önce Fırat Kalkanı operasyonunu yaptık. Zaferler kazandık, binlerce kere şükürler olsun. Cerablus'ta Türkiye olarak nasıl oradaki kardeşlerimize kendi topraklarını emanet ettiysek, orada her türlü sosyal desteği, içme suyundan yiyeceğine, barınmasına, anaokullarından çocuk bahçelerine kadar her türlü hizmeti götürdüysek işte Cerablus'taki bu fotoğraf bizim Afrin için düşündüğümüz fotoğraftır. Afrin'de inşallah tamamen terör örgütlerinin temizlenmesinden sonra da Cerablus'taki uygulamalarımızı Afrin için de yapacağız."
"Doğu Guta'da insanlık dramı yaşanıyor"
Doğu Guta'da insanlık dramı yaşandığına değinen Çalık, buna Birleşmiş Milletler (BM) dahil olmak üzere, dünyanın gözlerini kapattığını bildirdi.
Kadın, çocuk ve yaşlıların orada hayatını kaybettiğini, Türkiye'nin Doğu Guta'yla ilgili ciddi girişimlerde bulunduğunu aktaran Çalık, "Fotoğraflarda bebeklerin ve çocukların halini görüyoruz. ABD başta olmak üzere, ülkelerin Suriye'yle ilgili politikalarını yeniden gözden geçirmesi, Doğu Guta'da yaşanan dram için gereken tedbirleri almaları gerekir. Cumhurbaşkanımız nerede bir mağdur ve mazlum varsa onun yardımına koşan ilk lider, biz de ilk koşan ülkeyiz." diye konuştu.
Çalık, Suriyeli 3 milyondan fazla insanın Türkiye'de yaşadığını belirterek, şu görüşlerini paylaştı:
"Bugün yurtlarını değiştirenler gibi çok ciddi manada Suriyeli kardeşlerimizden vefat edenler ve kendi ülkesinin devlet başkanı tarafından öldürülen insanlar var. Bu savaşın bir an önce son bulması gerektiğini her defasında dile getiriyoruz. Kimyasal silahlarla, gazlarla, toplu katliamların vuku bulduğu Doğu Guta'da için gerekli tedbirleri acilen BM Güvenlik Konseyi dahil olmak üzere gerekli tedbirleri almalı. Dünya devletleri de bu katliamlara ölümlere sessiz kalmamalı, insanlık ölüyor, dünya susuyor. Ağlayan, gözyaşı döken bizim Orta Doğu coğrafyasındaki bütün insanlarımız. 'İnsanlık' diyen ülkeler Doğu Guta'daki insanlık dışı uygulamalara yapılan katliamlara asla sessiz kalmamalı. Bir parça vicdan varsa, bir parça yürek varsa mutlaka Doğu Guta'ya ses vermeliler."