Avrupa’nın Güvenlikçi Bir Bakış Açısı Var, Bu Bakış Açısının Değiştirilmesi Gerektiğini Söylüyoruz

Genel Gündem
2561 okunma
15.12.2017

Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, basın mensuplarına yarın başlayacak"Göç ve Uyum Sempozyumu"na ilişkin bilgi verdi.
 
Sosyal Politikalar Başkanlığınca düzenlenen ve yarın başlayacak iki günlük "Göç ve Uyum Sempozyumu"nda "Suriyelilerin Türkiye'deki 6 Yılı", "1951 Cenevre Sözleşmesi", "Göç ve Eğitim", "Göç ve Kadın", "Göç ve Sosyal Politikalar" ve "Göçün Kültürel Boyutları" gibi başlıklar ele alınacak.
 
Neden ve sonuçlarıyla dinamik bir süreç olan göçün, toplumları, politikaları, devletleri ve sistemlerin geleceğini etkilediğini ifade eden Çalık, dünyanın göç çağı yaşadığı bir dönemde, Türkiye'nin de göç konusunda hedef ve transit ülke haline geldiğini söyledi.
 
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 300 milyona yakın insanın doğduğu ülkenin dışında yaşadığını belirten Çalık, göçmenlerin 60 milyondan fazlasının da sığınmacı, mülteci veya başka bir koruma statüsü altında ülkelerinden, ailelerinden uzaklaştığını, savaş ve krizler dolayısıyla ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi.
 
Çalık, göçün iyi yönetildiği zaman fırsata, kötü yönetildiği zaman krizlere neden olduğunu kaydederek, dünyanın göçü konuştuğu bu dönemde Türkiye'de önemli sayıda göçmenin bulunduğuna dikkati çekti.
 
Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacı sayısının 3 milyon 250 bine ulaştığını hatırlatan Çalık, farklı ülkelerden 4,3 milyon insanın Türkiye'de barındığını söyledi.
 
Çalık, zorunlu göç dolayısıyla Türkiye'de bulunan insanlara yönelik uyum politikalarının belirlenme sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın önderliğinde ve bakanların katkılarıyla önemli bir 6 yıl geçirildiğini vurguladı.
 
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 2013'te kurulduğunu hatırlatan Çalık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından göçle ilgili sürecin yönetilmeye devam edildiğini belirtti. 
 
"Cenevre Sözleşmesi yeniden ele alınmalı"
 
Çalık, "Avrupa'nın güvenlikçi bir bakış açısı var. Bu kriminal bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Göç politikalarının sadece güvenlik ayağı değil sosyal ayağının da çok önemli olduğu kanaatindeyiz." dedi.
 
Sosyal Politikalar Başkanlığınca düzenlenen iki günlük "Göç ve Uyum Sempozyumu"nun yarın başlayacağını dile getiren Çalık, bugüne kadar uygulanan politikalar ile uyum ve entegrasyon konusunda yapılan çalışmaların devamı için yaklaşık 10 üniversiteden akademisyenin, göçle ilgili sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşların, belediye temsilcilerinin sempozyuma katılacağını aktardı. 
 
Sempozyumda 1951 Cenevre Sözleşmesi'nin yeniden ele alınmasının gündeme taşınacağına işaret eden Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Çünkü o günkü şartlarda hazırlanan Cenevre Sözleşmesi'ne bugün uymayan birçok ülkenin var olduğunu biliyoruz. Cenevre Sözleşmesi'nin konuşulması gerektiği kanaatindeyiz. Göç ve eğitimi, göç ve kadını, göç ve çocuğu, göç ve kalkınmayı, göç ve sosyal politikaları ve uyum politikalarımızı konuşalım istiyoruz. Göçü, göçmenleri misafir eden yerel yönetimlerimiz de konuşulacak konular arasında. Özellikle entegrasyonda, kültürel entegrasyon çok önemli. Göç ve kültürü de yarınki, Sayın Başbakanımızın katıldığı sempozyumda konuşalım istiyoruz."
 
Çalık, sempozyumun sonuç bildirgesinden elde edilen veri ve bilgilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Başbakan Yıldırım'a ve ilgili bakanlıklara iletileceğini kaydetti.
 
Sosyal Politikalar Başkanlığınca düzenlenen "Göç ve Uyum Sempozyumu"nda ele alınacak başlıklar arasında, "Suriyelilerin Türkiye'deki 6 Yılı", "1951 Cenevre Sözleşmesi", "Göç ve Eğitim", "Göç ve Kadın", "Göç ve Sosyal Politikalar" ve "Göçün Kültürel Boyutları" yer alıyor.