Devletin Şevkat Eli Vatandaşın Yanındadır

Genel Gündem
1291 okunma
13.11.2017

Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Van'ın Edremit ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Sosyal Politikalarda Gönül Adımları, Van'ı Dinliyoruz" çalıştayında konuştu.
 
Çalık, Türkiye genelinde başlattıkları programının altıncısını Van'da gerçekleştirdiklerini bildirdi. 
 
Van'ın bünyesinde barındırdığı değerleriyle bir mozaik değil alaşım olduğunu belirten Çalık, kentte hangi politikaları uygulamaları gerektiğini tespit etmek ve bugüne kadar yapılan bütün çalışmaları tekrar ele almak istediklerini aktardı.
 
Çalık, unutturulmak istenen bir gönül medeniyetinin izlerini yeniden inşa etmeyi hedeflediklerine işaret ederek, şöyle devam etti:
 
"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında diyor ki, 'Türkiye Cumhuriyeti milli, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir.' Biz bütün kavramların içini doldurmakla mükellefiz. Bütün kavramların içini doldurur ve hakkını verirsek şayet Türkiye Cumhuriyeti'nin hakkını vermiş oluruz. Bu vesileyle sosyal devlet anlayışının içini doldurmak da AK Parti hükümetlerine nasip oldu." 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlattıkları sosyal devlet anlayışının en önemli kazanımlarından biri olduğuna değinen Çalık, sosyal devlet anlayışında olması gereken sosyal yardımlarda, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetlerde dün ile kıyaslandığında çok önemli mesafe katedildiğinin altını çizdi.
 
"Sadece sosyal politikalara ayrılan bütçeye baktığımızda sosyal harcamalara 2002'de 1.2 milyar lira bütçe ayrılmış, bugün ise ayırdığımız bütçenin miktarı 50 milyar lira. Neredeyse 50 kat sosyal politikalara bütçe ayırmış vaziyetteyiz." diyen Çalık, 2002'de 65 milyon olan Türkiye nüfusunun yaklaşık 20 milyonunun sosyal güvenlik kapsamında olmadığını anımsattı.
 
Çalık, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Güvenlik kapsamının dışında kalan bütün vatandaşlarımızı hedefimize koyduk ve sosyal güvenlik kapsamını genişlettik. Bugün sosyal güvenlik kapsamına baktığımızda yüzde 100'e yakın sosyal güvenlik kapsamında bütün vatandaşlarımızı kapsadık. Bunları yaparken genel sağlık sigortasını ülkemizde uygulamaya başladık. 10.4 milyon vatandaşımız genel sağlık sigortası kapsamında. Bunun 7,7 milyonunun primlerini hükümet olarak devlet olarak biz yatırıyoruz ve bütün sağlık hizmetlerini ücretsiz vatandaşlarımıza sunuyoruz. Sosyal devletin en önemli araçlarından biri vatandaşına sunduğu sağlık hizmetidir. Sosyal güvenlik kapsamını genişleterek biz sosyal devlet anlayışını tam teşekküllü şekilde inşa etmek istedik. Sağlık hizmeti almayan hiçbir vatandaşımız kalmasın istedik."
 
Çalık, sadece sosyal yardım kalemine 32 milyar lira ayırdıklarını, bunun daha önce ayrılan miktarın 30 katı olduğunu dile getirdi.
 
Sosyal yardımlarla bireylerin refahını daha yukarı taşımayı hedeflediklerini, laf yerine çözüm üretmek istediklerini vurgulayan Çalık, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Biz çözüm istiyoruz, çözülme istemiyoruz. Kendi içimizde yapacağımız çalışmada çözüm, bizim en önemli anahtarımız olacak. Çözmek isteyenler, çözülmek isteyenler ve bizi birbirimizden ayırmak isteyenlerin var olduğunu biliyoruz. Terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleyi biliyorsunuz. Şunu da biliyoruz ki devletin sert yumruğu terör örgütüne, şefkat eli de her daim vatandaşının yanındadır. Hükümet olarak Van'daki bütün vatandaşlarımıza yaptığımız çalışmalarla 20 katrilyona yakın yatırım yaptık, hizmet getirdik. Van'da yaşayan bütün vatandaşlarımız bizim için çok değerlidir."
 
Konuşmaların ardından sağlık, aile, gençlik, eğitim gibi toplam 9 kategorideki masalarda sorunlar tartışılıp değerlendirmelerde bulunuldu.