Sadece Erkeklerin Gücüyle Değil, Kadınların Gücüyle Birleşen Bir Toplum Olmamız Gerekir

Genel Gündem
1330 okunma
27.10.2017

Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Sağlık-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından düzenlenen "Gelişen Türkiye, Güçlü Kadın" çalıştayında konuştu.
 
Çalık, bir otelde düzenlenen toplantının açılış konuşmasına, kurumlarda kadın temsilinin artırılmasına ilişkin, "herkesin önce kendi evinin önünü süpürmesi" gerektiğine işaret ederek başladı.
 
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'a seslenen Çalık, "Kollarda, konfederasyonumuzun başkanlıklarında kaç kadın başkanınız var? Yönetiminizde kaç kadın var?" sorularını yönetti.
 
Her kurumun bu konuda kendi üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Çalık, "Türkiye'nin en büyük konfederasyonunun, Memur-Sen Konfederasyonunun mutlaka yönetim kademelerinde ben siyaset kurumu olarak talep ediyorum, mutlaka kadın yöneticilerimiz olmalı." ifadelerini kullandı.
 
Sağlık-Sen'in ise 250 bin üyesinden 140 bininin kadın olduğuna işaret eden Çalık, burada da yönetimde kadın temsili sayısının artırılmasını istedi.
 
Her yerde "temsilde adalet" istediklerine dikkati çeken Çalık, "Temsildeki adalet de sadece kadın olduğu için değil ehliyetiyle ve liyakatiyle niceliksel değil niteliksel farklılık istiyoruz. Niteliklerimiz, eğer aynıysa cinsiyet farkı asla gözetmeyeceksiniz." değerlendirmesini yaptı.
 
AK Parti Kadın Kollarının yürüttüğü faaliyetlere de değinen Çalık, bu çalışmalar sayesinde partinin her kademesinde kadın temsili oranlarını artırdıklarını vurguladı. 
 
"Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü Türkiye olacaktır"
 
Partinin kurulduğu ilk andan itibaren temsil oranının yüzde 30-35'lere yükseldiğini aktaran Çalık, şöyle devam etti:
 
"Gelişmesini tamamlayan ve tamamlamak üzere olan bir ülke olarak, sadece erkeklerin gücüyle değil kadınların gücüyle birleşen bir toplum olmamız ve beraberce karar alma mekanizmalarımız başta olmak üzere, her yerde kadın temsilini mutlaka esas almamız gerekir. Birlikte bu gücü, Güçlü Türkiye'yi emin adımlarla götürmemiz gerekir. Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü Türkiye olacaktır."
 
AK Parti'nin 16 yılda gerçekleştirdiği reformları hatırlatan Çalık, en büyük reformların sosyal güvenlik ve sağlık alanında yapıldığını anımsattı. Çalık, sağlık çalışanlarının yıpranma paylarına ilişkin taleplerini değerlendirerek, sağlıkta yıpranma payı verilmesi gerektiğine işaret etti.
 
Sağlık çalışanlarının zor şartlar altında görev yaptığını aktaran Çalık, bu şartların iyileştirilmesi ve çok daha iyi hale getirilmesi için çalıştıklarını anlattı. 
 
Yıpranma payına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği hiçbir sözü yerde bırakmayacağını belirterek bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 2-3 hafta önce konuştuklarını ifade etti. 
 
Çalık, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, Başbakanımızın yakın takipleri ve Sağlık Bakanımızın da çok yakından incelemesi, irdelemesi, izlemesi ve gereğini yerine getirmesi ile sağlıktaki yıpranma payımız Meclis'e geliyor. İnşallah bir aksama olmadan Cumhurbaşkanımızın sağlık çalışanlarımıza yıpranma payıyla ilgili 14 Mart Tıp Bayramında vermiş olduğu söz yerine getirilecek." müjdesini verdi.
 
Sağlık çalışanlarına ilişkin başka güzel işler de olduğunu bildiren Çalık, onların da daha sonra paylaşılacağını bildirdi.
 
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu da 15 yıl önce kadınların içinde bulunduğu duruma ilişkin hatırlatmalarda bulundu.
 
Katırcıoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bugün ben başörtüsüyle burada TBMM Komisyon Başkanı olarak konuşabiliyorsam, Genel Başkan Yardımcılarımız, bakanlarımız, genel müdürlerimiz, iş hayatlarında kadınlarımız varsa okullarını okuyabiliyorlarsa yani toplumun her alanında kadın ayrıştırılmadan, ötekileştirilmeden var olabiliyorsa son 15 yıl boyunca AK Parti'nin tek tek, ilmek ilmek, adım adım ördüğü politikalar, yaptığı çalışmalardandır. Bunda en önemli unsur, kurucu liderimiz, Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığı, istekliği, bu konudaki ısrarı ve bu yoldaki azmidir."
 
Katırcıoğlu, 2002'ye kadar siyasette kadın temsilinin ortalama 4,4 olduğunun altını çizerek 15 yılda bu rakamın 14,7'ye çıktığını, kadınların iş gücüne katılım oranının da yüzde 20,8'den yüzde 34,3'e yükseldiğini hatırlattı.
 
Geçmişte bir kadının işte çalışabilmesi için eşinin izni gerektiğini, kadının çalışma hayatında olup olmaması durumlarının konuşulduğunu belirten Katırcıoğlu, AK Parti'nin kadının hayatın her noktasında olabilmesi için politikalar geliştirdiklerini vurguladı.
 
Henüz istenen noktaya gelinemediğini dile getiren Katırcıoğlu, kadınların hayatın her noktasında olabilmesinin ve kadın çalışanlarının çözülmesinin takipçisi olacağının sözünü verdi.
 
"İş dünyasında kadın"
 
Komisyon olarak iş dünyasında kadınların durumuna ilişkin bir çalışma yürüttüklerini belirten Katırcıoğlu, firmaların kadın çalışanlarına yönelik projelerine yönelik 32 soru hazırlayarak, küçük ve orta ölçekli bin firmaya bu soruları gönderdiklerini ve bunun yanıtlarının değerlendirmesini yaptıklarını anlattı.
 
Katırcıoğlu, çıkan sonuçlara göre 2 Kasım'da Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla başarılı olan şirketlere ödül vereceklerine dikkati çekti.
 
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da Memur-Sen'in 1 milyon üyesi olduğunu, kadın üye sayısının da yarım milyona ulaştığını kaydederek emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öcal ve Sağlık-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Burcu Gülcan'ın da birer konuşma yaptığı programda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık-Sen arasında "İş Sağlığı ve Güvenliği Protokolü" imzalandı.