Çalık, Kayısı İstişare Toplantısına Katıldı

Yerel Gündem
982 okunma
17.04.2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın başkanlığında Ziraat Odası ve üretici birliklerinin katıldığı istişare toplantısı yapılarak dondan zarar gören kayısı çiftçisinin durumu görüşüldü.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “30 ve 31 Mart geceleri ilimizde -5’e kadar düşen bir don olayı meydana geldi. Bu olay ile birlikte maalesef bütün ilçelerimizde yetişen kayısılarda zarar meydana geldi. Bu zararın şuanda tespiti mümkün değil. Biz bir ön tespitlere ulaştık, ancak her alanda zarar olduğunu biliyoruz. Şu aşamada hemen zarar oranını tespit etmek mümkün değil. Bu en azında Mayıs ve Haziran ayını bulmamız gerekiyor. Tarım sigortası yapılan alan, toplam alanın yüzde 25’i kadar ve sigorta yaptıranların bir kısmı sadece doluya karşı yaptırılmış ve ayrı bir problem” dedi.
 
TARSİM Bölge Müdürü Sabri Akın ise, “bizim sahada yapmış olduğumuz tespitlerde ciddi oranda bir don hasarı söz konusu, Bu yıl bizim geçmiş yıllara nazaran beklide poliçe sayımızın en yüksek olduğu yıl.  Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı kayısı varlığımızın ancak yüzde 45’i sigortalı.  Bu sistemin en temel noktası sigorta yaptıranların çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmasıdır. Şuanda 10 bine yakın ihbar var. Şuanda sahada 74 eksperimiz çalışıyor ve bütün araziyi tek tek inceleyerek tespit yapıyorlar. Tespitlerimizi 25 nisan’a kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bu yaptığımız tespit ön tespittir. Ön tespitte dikkat ettiğimiz husus gerçekten bir don hasarı varmı, yokmu, bu don hasarı orta şiddettemi, normal şiddettemi . Şu aşamada bizim hasar oranını vermemiz mümkün değil.  Kesin olarak 15 Mayıs’tan itibaren kesin don zararı tespitlerine başlayacağız” şeklinde bilgi verdi.
 
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, mağdur durumdaki vatandaşların don zararının karşılanmasını istediklerini söyledi.
 
Milletvekili Öznur Çalık ise toplantıda yaptığı açıklamada, “Malatya’da şuanda don zararı olduğu biliniyor. Şimdi çok hızlı bir şekilde Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM hasar tespitlerine başlamış vaziyetteler. Kayısı ile ilgili olarak yaşanılan süreci yakın takip etmek, detaylı bilgiyi almak ve bununla ilgili çözüm önerilerini almak için istişare toplantısı düzenledik. Aldığımız bilgileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile paylaşacağız.  Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır seçim öncesinde Sayın Bakanımızın özellikle Tarım Fuarına gelmesini bizlere iletti. Bizde bu talebi sayın bakanımız ile paylaştık ve Malatya’ya gelmesini arzu ettiğimizi söyledik Sayın Bakanımızda Malatya’ya fuar ile ilgili olarak gelmeyi arzu ettiğini bildirdi.  Fakat seçimden sonra sayın bakanımızın Malatya’ya gelme ihtimali zayıflıyordu. Kayısının yaşadığı afetten dolayı sayın bakanımızın mutlaka Malatya’ya gelmesi gerektiğini ilettik ve sayın bakanımız Malatya’ya geliyor. Malatya’da bize göre binci gündem kayısı ve afetten zarar gören çiftçilerimizin bu zararlarının nasıl telafi edileceğine dair bir gündem oluşmuş durumda. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker’e çiftçilerimizin sorunlarını ileteceğiz. Sadece kayısı ile ilgili değil, gündemimizde farklı konularda var. Özellikle Hayvancılık Organize Bölgesi ile ilgili konumumuz, Sultansuyu Harasında yapılan çalışmaların yerinde tespitini de sayın bakanımızla paylaşacağız” şeklinde konutu.
 
Çalık konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Malatya’ya 10 yıldan beri çiftçiye yaklaşık 622.3 milyon TL destek sağlandı.  Yaşanan afetten dolayı Tarım Bakanımızdan birkez daha şunları isteyeceğiz; Ziraat Bankası’na olan borçlar ertelenmesin, Tarım Kredi Kooperatiflerine i olan borçlar ötelensin, sulamadan kaynaklanan elektrik borçları faizsiz olarak ertelensin.  Bunları yaparken Ziraat Bankasından düşük faizli, eğer isteyebilirsek faizsiz kredilerin verilmesi için talepte bulunacağız. Sayın bakanımıza 5 maddeden oluşan önerimizi sunacağız.” 
 
Çalık, “Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan ile görüştüm. Sayın babacan, ‘Tarım Bakanı ile bende görüşeceğim ve çiftçilerin zararları yüzde 40’ın üzerinde ise borçların ertelenmesi için Bakanlar Kurulu’nda elimden gelen çabayı göstereceğim” dedi. Buda önemli bir bilgi” şeklinde konuştu.
 
Çalık, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker çok güçlü bir kadro ile Malatya’ya geliyor.   Kendisi ile birlikte Müstear ve Müsteşar Yardımcısı, TİGEM Genel Müdürü, TAGEM Genel Müdürü, Tarım Reformu Genel Müdürü Malatya’ya geliyor” şeklinde bilgi verdi.